Skip to content

PRODUCT MEDIA: TASTBARE RECLAME

Een promotioneel product of een business gift heeft als groot voordeel ten opzichte van andere media dat het tastbaar en blijvend is, zeker in een tijd waarin meer en meer informatie digitaal is.

Product media doen beroep op meerdere zintuigen (het gehoor, het zicht, de tastzin, de reuk, de smaak) terwijl andere media maar één of twee zintuigen prikkelen.

  • een radio-spot is ééndimensionaal. Die hoor je en dan is die verdwenen…
  • een tv-spot is tweedimensionaal: je ziet beelden en je hoort informatie. Na 30 seconden is die ook verdwenen…
  • een advertentie in de krant is eveneens tweedimensionaal: je ziet en leest de informatie en de drager is tastbaar. De levenscyclus van een krantenadvertentie is echter kort: doorgaans één dag.
  • mààr een promotioneel item kun je zien, voelen, soms ook horen (er kan een audioboodschap in opgenomen zijn), soms zelfs ruiken (bijvoorbeeld een parfum als business gift) en proeven (promotionele snoepjes en koekjes).

Hoe meer zintuigen geprikkeld worden, hoe meer hersenactiviteit en hoe hoger de herinneringswaarde. Dat bewijzen ook onderzoeken. De perceptie van een merk is sterker bij het aanraken en zien, dan bij het zien alleen. Bovendien blijft een promotioneel product in de tijd: onderzoeken wijzen uit dat die dagelijks of wekelijks gebruikt worden en dat consumenten ze maanden, zelfs jaren bewaart. Dat maakt een promotioneel product ook zo sterk.

Quote

« Promotionele artikelen – product media – zijn een fundamenteel onderdeel van de marketing mix. Er is een opportuniteit voor promotionele producten om te connecteren, om weer fysisch contact te maken met consumenten in een digitaliserende wereld. (…) De mensen zijn weer op zoek naar tastbare, niet-digitale zaken. »

(Koen Van Impe, voorzitter Belgian Association of Marketing, in Promo-Biss)

CONTACT

vzw BAPP asbl
Imperiastraat 6, B-1930 Zaventem · Tel +32 2 883 11 98 · Email  info@bapp.be